namizni računalniki
Računalništvo

Glavna komponenta v vsakem računalniškem sistemu

Brez dvoma je uporaba operacijskih sistemov, interneta in druge informacijsko-komunikacijske opreme spremenila svet. Dandanes so namizni računalniki nepogrešljivi spremljevalci v vsakem podjetju in v življenju praktično vsakega posameznika. Iz leta v leto uporabljajo močnejšo strojno opremo in novejše operacijske sisteme. Omogočajo nam, da se brez težav povežemo z oddaljenim delom sveta, uživamo v glasbi in videih ali ustvarjamo digitalne vsebine. Obstajajo pa tudi gamerske izvedbe, ki so namenjene igranju najnovejših iger. V vsakem primeru je dobro, če poznamo ključno strojno opremo, ki omogoča, da se nam na zaslonu prikazujejo slike, črke, 3D grafika in ostali elementi.

Namizni računalnik je sestavljen iz različne strojne opreme

Podroben pregled vsakega modernega računalniškega sistema nam pokaže, da se v njem skriva nekaj kosov zelo zanimive strojne opreme. Vsak PC računalnik vsebuje številne komponenete izmed katerih ima vsaka svojo specifično nalogo. Poznamo osnovno ploščo, delovni pomnilnik ali RAM, grafično kartico, napajalnik in druge ključne dele.

namizni računalniki za vsakogar
PC računalniki nepogrešljivi spremljevalci v vsakem podjetju in v življenju praktično vsakega posameznika. Iz leta v leto uporabljajo močnejšo strojno opremo in novejše operacijske sisteme.

Najbolj pomembno pa je omeniti naloge, ki jih imajo procesorji. Lahko bi rekli, da predstavljajo glavno točko ali srce vsake pametne naprave in računalniškega sistema. Njihova naloga je opravljanje zahtevnih računskih operacij, ki omogočajo kopiranje podatkov, namestitev programov, posodobitev operacijskega sistema in podobno.

Procesorji so na voljo v različnih izvedbah

Računalniška oprema je na voljo v različnih izvedbah. S tem je omogočeno, da vsak uporabnik kupi dovolj zmogljiv stacionarni računalnik ali drugi sistem za svoje potrebe. Poznamo osnovne in bolj napredne komponente. Najbolj očiten pokazatelj zmogljivost omenjene opreme je cena. Če pa razumemo malo računalniškega žargona, pa lahko prepoznamo hitrost oziroma zmogljivost določenega sistema po njegovih specifikacijah. Zelo dober pokazatelj hitrosti so procesorji, saj predstavljajo glavni računski del vsakega domačega, poslovnega ali drugega sistema.

Procesorji za vsak računalnik ali pametno napravo
Procesorji predstavljajo glavno točko ali srce vsake pametne naprave in računalniškega sistema. Njihova naloga je opravljanje zahtevnih računskih operacij, ki omogočajo kopiranje podatkov, namestitev programov, posodobitev operacijskega sistema in podobno.

Najlažje lahko prepoznamo zmogljivost procesorja preko specifikacij. Dandanes je zelo pogosto, da ima vgrajena vsaj 4 jedra. To so računska jedra, ki delujejo kot neodvisne enote ali pa kot ena enota za procesiranje. To pomeni, da lahko posamezno opravljajo računske operacijske ali pa skupaj. Če ima procesor več jeder, operacijski sistem, igre in programi delujejo veliko hitreje. Zato je ključnega pomena, da če poganjamo več aplikacij hkrati, da vedno uporabljamo močan procesor z 2, 4, 6 ali več jedri.

CPU za gamerje in zahtevne uporabnike

Poganjanje iger zahteva zelo močno strojno opremo. Večino stacionarnih računalnikov za pisarniško uporabo nima dovolj zmogljive grafične kartice, da bi pri FULL HD ali višji resoluciji lahko uspešno poganjali igre. Pomembno je, da je dovolj zmogljiva tudi druga strojna oprema, ki omogoča hitro odpiranje programov, kot sta SSD disk in visoka kapaciteta delovnega pomnilnika.

Hitrost in število jeder procesorja
Od hitrosti sličic do razširljivih nastavitev igranja je CPU bistvena komponenta za igranje. Hitrost procesorja in število jeder pomagata pokazati njegove zmogljivosti. Nekateri procesorji vsebujejo dodatne funkcije, kot sta ventilatorji in integrirana grafika.

Pri nakupu sistema za igranje iger je CPU izredno pomemben. Gamerske izvedbe imajo vgrajene vsaj 4 jedra. Ponekod je mogoče opaziti tudi 16 ali več jeder – moramo se zavedati, da tako močni CPU-ji potrebujejo ustrezno hlajenje. Če sami gradimo sistem, moramo kupiti bolj napredne hladilnike z močnimi 12 centimetrskimi ventilatorji ali pa celo vodno hlajenje v primeru, da si lastimo CPU gamerske ali profesionalne izvedbe.

Kloniranje diska

Varovanje digitalnih vsebin na trdem disku

Ker računalniki niso popolni, lahko pride do izgube shranjenih vsebin na spominskih medijih. Zato je zelo pomembno poznati kloniranje diska in vse prednosti, ki nam jih prinaša. Omogoča nam varovanje shranjenih vsebin kot tudi usposobitev več računalnikov hkrati v podjetniškem ali drugim okolju.

PC računalnik za poslovno uporabo

Glavna zaželena značilnost vsakega računalnika je stabilnost.

Zato poslovni PC računalniki uporabljajo komponente, ki so izredno stabilne pri svojem delovanju ter imajo dolgo življenjsko dobo. Osnovne plošče, grafične kartice, napajalniki in druge komponente so industrijske kakovosti. To pomeni, da lahko računalnik uporabljamo dolga leta brez skrbi. Obenem pa so namenjeni neprekinjenem delovanju, saj morajo vedno biti na razpolago.

Poslovni namizni računalniki so primerni za vsakega uporabnika, ki želi stabilnost in zanesljivost ne potrebuje pa veliko grafične moči. Nekatere delovne postaje imajo vgrajene industrijske komponente vključno z močnimi grafičnimi karticami. To so sistemi, ki so namenjeni profesionalni in raznovrstni uporabi. Nudijo najboljšo zmogljivost za grafično oblikovanje, pisarniško rabo in podobno. So pa tudi zato cenovno dražji, saj so sposobni poganjati tudi najbolj zahtevne programe in aplikacije.

PC računalnik za vsakega uporabnika

Večino strojno opreme s katero so opremljeni moderni računalniki je dovolj zmogljive za opravljanje osnovnih opravil. Če potrebujemo PC računalnik za gledanje videov, komuniciranje preko socialnih medijev, pregledovanje elektronske pošte in podobno, je dovolj osnovna konfiguracija strojne opreme. To lahko razumemo kot računalnik z 8 gigabajtov delovnega pomnilnika in procesorjem z dvema ali več jedri. Grafična kartica pa tukaj ne igra pomembne vloge, če seveda ne nameravamo igrati iger.

Osnove računalnika: Namestitev stacionarnega računalnika

Priporočljiva konfiguracija za moderne PC računalnike je 16 GB rama, SSD disk z 265 ali 512 gigabajti prostora in grafična kartica z 8 gigabajtov delovnega spomina. Procesor pa je lahko 4, 6 ali več jedrni. Res je, da je omenjena konfiguracija malenkost dražja, ampak bo naš stacionarni računalnik lahko poganjal praktično vsako igro in program. Najbolje pa je, da se vnaprej pozanimamo o najboljši konfiguraciji v računalniški trgovini, kjer nameravamo opraviti nakup.