Spletno gostovanje ali gostovanje spletnih strani
Internet in storitve

Ključne lastnosti spletnega strežnika

Spletni strežnik označuje oddaljeni računalnik, ki nam omogoča informacije. Te zahtevajo navigatorji drugih računalnikov. Omogoča jim torej vstop v omrežje ter ponuja možnost za shranjevanje informacij na spletnih straneh. Pri tem se uporablja dokument http, ki se prenaša v obliki HTML.

V povezavi s spletnim strežnikom se omenja programska ter strojna oprema. Prva vrsta opreme se nanaša na fizično napravo. Ta deluje s pomočjo računalniškega omrežja. Njeno delovanje pa poteka z roko v roki – z več strežniki. Druga vrsta omogoča olajšanje programov, ki računalniku zagotavljajo razvoj določenih nalog.

Pogoji za dobro delovanje spletnega strežnika

Za svoje delovanje spletni strežnik zahteva dobro električno zmogljivost. Prav tako nekatere druge fizične elemente, da lahko daje primerne odgovore na zahtevano. Strežnik mora na ravni programske opreme imeti naslednje elemente:

  • datotečni sistem,
  • operacijski sistem,
  • strežnik http,
  • nadzorno ploščo,
  • virtual hosting,
  • proxy in CDN,
  • odpremo vsebine,
  • nadzor omrežja,
  • varnost sistema.

Operacijski sistem je na primer odgovoren za pravilno delovanje programske opreme. Ta omogoča povezavo med poslanim ter prejetim. Nato pošlje podatke pripomočkom, s katerim je v povezavi.

Kaj je spletno gostovanje

Spletno gostovanje ali gostovanje spletnih strani je najem prostora na spletnem strežniku. Ta ima zagotovljeno 24-urno učinkovito in zanesljivo delovanje. Prav tako nemoteno dostopanje do svetovnega spleta. Sleherna spletna stran pa potrebuje domeno ali spletni naslov in spletni prostor oziroma gostovanje na strežniku.

Spletno gostovanje
Spletno gostovanje je najem prostora na spletnem strežniku

Ponudniki tovrstnega gostovanja svojim strankam ponujajo bogato paleto povsem brezplačnih dodatkov. Ti so dosegljivi preko uporabniške nadzorne plošče. So sestavni del vseh paketov gostovanja. Če pa kupec oziroma naročnik oziroma najemnik želi, pa lahko upravljanje z domenami ter gostovanjem na strežniku v celoti prevzame ponudnik.

Kaj navadno vključujejo paketi gostovanja strani na strežniku

Praviloma vsi paketi gostovanja strani na strežniku vključujejo nadzorno ploščo, podatkovno zbirko s spletnim urejevalnikom, spletno pošto, neomejeno število poštnih predalov, odzivnikov, preusmeritev, zaščito pred nezaželeno pošto.

Spletno gostovanje
Spletno gostovanje tudi nadzorno ploščo za upravljanje z spletnim gostovanjem

Prav tako vključujejo zaščitene mape, podroben statistični prikaz obiskanosti, izdelavo varnostne kopijo, veliko število brezplačnih in prenameščenih skript, kot je na primer WordPress. Za še podrobnejše informacije o gostovanju na strežniku, pa se boste morali posvetovati s svojim izbranim ponudnikom, ki ga lahko najdete na spletu.

Koristna dejstva o domeni

Domena v analogiji s hišo predstavlja hišni naslov. Če torej nekdo pozna naslov hiše, bo to hišo zagotovo našel. V primeru domene pa gre za spletni naslov, ki se ga vnese v vrstico – čisto na vrhu brskalnika. Takšna vrstica se imenuje URL vrstica, ker vanjo vnesemo URL naslov. Naj dodamo še, da domena ne vključuje začetnega zapisa naslova, torej http://. Zapis www pa poimenujemo poddomena. Kar sledi vsemu omenjenemu pa je domena, a samo do naslednje poševnice.

Kaj je domena?

Zapis domene je sestavljen iz dveh delov, in sicer iz imena ter domenske končnice. Da lahko lažje razberemo ime domene za svojo spletno stran, je pametno poznati vsaj nekaj koristnih nasvetov za samo izbiro imena domene. Seveda je pametno čim več vedeti tudi o primerni izbiri domenske končnice.

Kdaj izbrati domeno.si

Domena.SI je zagotovo odlična izbira, če poslujete v Sloveniji ali pa s svojo spletno stranjo ciljate zlasti na naše obiskovalce. Je vrhnja domena države Slovenije. Register ter vrhnji DNS strežnik za .SI upravlja zavod Arnes. Vse do leta 2008 so tovrstno domeno lahko registrirale samo pravne osebe. Dandanes je domena.SI na voljo tudi vsem fizičnim osebam. Domena omogoča registracijo dvočrkovnih domen in podpira šumnike. Daleč najbolj priljubljena stran s tovrstno končnico pa je seveda google.si.

Posebnih pogojev za registriranje domene s končnico .SI ni. Registrira jo torej lahko prav vsaka pravna ali pa fizična oseba. Možnost njenega zakupa imajo tudi tuji državljani ter pravni subjekti. Vsak ima lahko v lasti poljubno število naslovov na spletu. SI domensko končnico lahko registrirate za obdobje največ petih let.

Registracije domene.si

Domena.SI se lahko registrira pri registrarju oziroma ponudniku, ki upravlja domeno v imenu uporabnika. Registrar torej deluje kot nekakšen posrednik med registrom ter končnim uporabnikom.

Domena mora ustrezati nekaterim pogojem. Ne sme biti zasedena oziroma rezervirana. Vsebuje lahko samo dovoljene znake, njena dolžina je najmanj 2 ali največ 63 znakov, prvi ali zadnji znak pa v nobenem primeru ne sme biti vezaj. Pred vsako registracijo se je treba nujno seznaniti s Splošnimi pogoji.

Kaj pomeni vračilo domene

V roku 16 dni po registraciji domene je možen predčasen izbris domene in povračilo stroškov. Nosilec mora v tem primeru registrarja o tem pravočasno obvestiti. Registrar nato v roku zahteva izbris domene.