Internet in storitve

Registracija domene za našo spletno stran

Današnja tehnologija je neprestano v razvoju. To pa se odraža v vedno večjem številu ljudi, ki uporabljajo svoj prenosnik, namizni računalnik, tablico in telefon za nakupovanje preko spleta. Tako je skoraj nujno, da ima vsak podjetnik svojo unikatno spletno stran. To pa pomeni, da bomo potrebovali opraviti registracijo domene in izbrati primeren hosting oziroma strežnik. Tako bomo zagotovili svoje mesto v nenehno spreminjajočem digitalnem svetu ponudbe in povpraševanja. Obenem pa bomo lahko po svojih pravilih oglaševali svoje izdelke in storitve brez dodatnih stroškov.

Prednosti unikatnega imena naše spletne strani

Ko se odločamo za ime naše spletne strani, moramo upoštevati prvo nekaj pravil. Ta so dokaj preprosta in jih lahko opravi vsak. Tako moramo:

 • Preveriti, če na spletu obstaja podjetje ali proizvod z enakim imenom
 • Preveriti, če je na voljo sama domena in domena vrhovne ravni oziroma končnica
 • Razmisliti o primernem web hostingu za našo spletno stran

Registracijo domene lahko opravimo na raznih spletnih portalih in ponudnikih hostinga. Njeno razpoložljivost pa lahko na istem mestu tudi preverimo. Glavno je to, da ne zakupimo imena, ki je preveč podobno že obstoječim spletnim stranem. Tako se izognemo možnim težavam in sporom v prihodnosti.

Končnica domene

Končnica domene ali domena vrhovne ravni je izredno pomembna. To je zadnji del samega imena, ki je lahko svetovni, kot je .com, ali pa lokalni, kot je .hr. Tukaj je izredno pomembno, da razmislimo na katerih območjih bomo poslovali. Če targetiramo celoten svet, potem je svetovna končnica bolj smiselna. Za lokalno poslovanje je boljša praksa izbrati končnico države v kateri se nahajamo.

Možna je tudi registracija več domen hkrati. Tako lahko zakupimo več lokalnih državnih končnic, kjer poslujemo oziroma mislimo poslovati. Po enaki logiki pa izdelamo tudi več spletnih strani, ki so prevedene v lokalne jezike. Dejstvo je, da je konverzija stranke v kupca večja, če bo naša spletna stran imela lokalno končnico. Samo ime spletne strani pa je neodvisno od hostinga, saj je to strežnik, kjer spletna stran deluje.

Izbira hostinga je zelo pomembna

Ko izberemo ime domene, je čas za razmislek o web hostingu. Temu pravimo tudi gostovanje spletne strani. Nudi nam možnost zakupa strežnika, ki pa je v resnici močan računalnik. Ta računalniku omogoča, da je naša spletna stran aktivna ter na voljo vsem obiskovalcem. Strežnike poznamo v različnih konfiguracijah, ki pa so:

Deljeni strežnik

Deljeni strežniki so namenjeni majhnih spletnim trgovinam in manj zahtevnim projektom. Pri tem načinu hostinga si delimo strežnik s stotimi ali tisočimi drugimi uporabniki.

Virtualni strežnik

Virtualni strežnik je zelo podoben namenskemu, vendar z nekaj velikimi razlikami. Je bolj prilagodljiv način hostinga, kjer lahko uporabljamo unikatno spletno kodo, si povečamo zmogljivost procesorja ipd.

Namenski strežnik

Namenski hosting je namenjen najbolj zahtevnim uporabnikom. V tem načinu najamemo celoten strežnik za svoje namene. Tako imamo na voljo ogromno količino prostora za shranjevanje, vsa procesorska jedra ter pasovno širino.

Web hosting vpliva na hitrost delovanja naše spletni strani

Ko si izberemo določeno domeno, moramo izdelati spletno stran. Ko je izdelana jo prenesemo na strežnik, iz katerega se bo nalagala oziroma prikazovala uporabnikom. Pomembno je, da nam omogoča naš web hosting hitro delovanje spletne strani. Tako je izredno pomembno, kakšen strežnik bomo izbrali. Veliko večji uspeh imajo spletne strani, ki delujejo hitro, naložijo slike brez zatikanja ipd.

Tako je dobro, če vnaprej preverimo, da imamo na voljo dosti prostora za shranjevanje slik. Obenem pa pregledamo lastnosti strežnika, ki ga najemamo. Tako se prepričamo, da bo naša spletna stran uporabljala hitre trde diske, ali SSDje. Tako bomo zagotovili, da se bo vsebina strani hitro prikazala na zaslonu naključnega obiskovalca, kot tudi rednih strank.

Pravila pri registraciji domene

Zaradi večje preglednosti in ohranjanja reda na spletu, moramo upoštevati nekaj osnovnih pravil pri registraciji domene. Omejitve pri izbiri imena so sledeče:

 • Domena se ne sme začeti ali končati z vezajem
 • Imena domen se ne smejo podvajati
 • Uporabljamo lahko črke, vezaje ter številke
 • Velike črke se ne upoštevajo
 • Maksimalna dolžina domene imena je 63 znakov, za nekatere končnice, kot je .com, pa 64

Prednosti dobrega imena domene

Pri izbiri imena naše spletne strani je dobro, če ohranimo stvari preproste. Izogibajmo se prevelikem številu znakov in kompliciranim imenom. Načeloma je tudi dobro, če ne uporabljamo številk v imenu. Seveda to ne drži v primerih, ko se ime dobro sliši ali pa je trendovsko.

Za lažjo izbiro lahko upoštevamo sledeče napotke:

 • Poskušajmo registrirati domeno, ki je krajša
 • Povprašajmo prijatelje in sodelavce, če brez težav vtipkajo domeno v brskalnik
 • Izberimo si web hosting, ki je zanesljiv in uporablja kvalitetne strežnike

Registracija domene je dandanes lažja, kot kadarkoli prej. Odlične strežnike pa lahko najamemo na spletni strani www.infonet.hr, kjer lahko tudi preverimo razpoložljiva imena in končnice, ki jih lahko zakupimo.