Kloniranje diska
Računalništvo

Varovanje digitalnih vsebin na trdem disku

Informacijska tehnologija je napredovala do te mere, da se praktično vsak posameznik zanaša na podatke v osebnem in poslovnem življenju. S tem je mišljeno to, da potrebujemo delujoč računalnik za dostopanje do spletne pošte, komunikacijo s sodelavci in družinskimi člani ter podobno. Ker pa računalniki niso popolni, lahko pride do izgube shranjenih vsebin na spominskih medijih. Zato je zelo pomembno poznati kloniranje diska in vse prednosti, ki nam jih prinaša. Omogoča nam varovanje shranjenih vsebin kot tudi usposobitev več računalnikov hkrati v podjetniškem ali drugim okolju.

Kaj sploh je kloniranje diska?

Mehanični spominski mediji so z nami že zelo dolgo časa. To pomeni, da uporabljajo mehanične dele, ki se vrtijo, kot so magnetne plošče, elektro motorje, bralne roke in podobno. Nizka nakupna cena, visoka kapaciteta spomina in zanesljivo delovanje so glavne lastnosti, zaradi katerih so omenjeni spominski mediji še vedno zelo popularni.

Kloniranje diska - program
Program za kloniranje diska je učinkovito orodje za varno kopiranje vseh vaših dragocenih podatkov

Seveda pa lahko slike, programe in druge elemente hitro izgubimo, če se okvari katera od mehaničnih komponent. V tem primeru potrebujemo pomoč računalniškega servisa, kjer tehniki obnovijo strukturo celotnega diska in ga preslikajo na svež spominski medij. S kloniranjem diska pa lahko storimo enako, saj nam omogoča neposredno kopiranje vseh podatkov na SSD ali drug mehanični trdi disk.

Kaj je preslikava diska?

Velikokrat slišimo izraz preslikava diska, vendar sam izraz pove bolj malo. Dejansko pa je to drugačen pristop k varovanju podatkov od kloniranja diska, ki pa je tudi zelo pomemben. Ko potrebujemo presneti podatke na enega diska na drugega, uporabimo kloniranje diska, ki je dokaj hiter in enostaven proces

Preslikava omrežnih pogonov v sistemu Windows

Če pa želimo shraniti sliko enega diska v ISO ali drugi datoteki, pa opravimo preslikavo diska. Preslikava ali disk imaging se uporablja v primeru, da želimo narediti najbolj popolno kopijo shranjenih podatkov na glavnem ali drugem SSD-ju ali trdem disku v računalniku. Shranjeno kopijo lahko uporabimo tudi kasneje za obnovitev računalnika ali podatkov.

Kdaj je najbolje uporabiti kloniranje diska?

Varovanje podatkov je izredno pomembno, neglede na vrsto, starost ali uporabno funkcijo določene računalniške naprave. Priporočeno je, da kloniranje diska uporabimo v sledečih primerih:

  • Med vzpostavitvijo več računalnikov v pisarni ali doma. Računalniki morajo imeti identično ali pa zelo podobno strojno opremo. 
  • Če želimo nadgraditi glavni trdi disk na spominski medij z večjo kapaciteto ali SSD.
  • Če želimo narediti varnostno kopijo naših podatkov, ki jo lahko kadarkoli uporabimo brez dodatne programske opreme.

Preslikava diska lahko naredi vse zgoraj omenjene naloge in še več. Mogoče je tudi shraniti celotno sliko diska v ISO datoteko ali drug zapis, ki ga potem s programom zapišemo na drug disk ali pa preberemo direktno, kjerkoli se nahaja.

Cena za reševanje podatkov

Noben računalnik ni neobčutljiv katastrofalni izgubi shranjenih vsebin ali okvari strojne opreme. Obe nevarnosti lahko povzročita veliko škode, zato je ključnega pomena, da se pred njima zaščitimo. V večini primerov lahko sami naredimo veliko, saj je že dovolj, če ključne podatke shranimo na USB ključ, DVD, zunanji trdi disk ter druge spominske medije.

Reševanje podatkov iz diska
Reševanje podatkov iz diska je ključno dejanje v boju proti nepričakovani izgubi dragocenih informacij

Seveda pa to ni vedno mogoče in zato se vprašamo kakšna je cena za reševanje podatkov, ko nam preneha delovati računalnik? Pomembno se je zavedati, da je mogoče obnoviti tudi zelo poškodovane spominske medije. Ključno pa je, da računalnik nemudoma prenehamo uporabljati in ga odnesemo na računalniški servis.

Kateri so glavni vzroki okvare spominskih medijev?

Tehnologija shranjevanje podatkov je v zadnjih letih močno napredovala. Dandanes praktično ne vidimo več računalnika, ki ne bi imel vgrajen SSD pogon. Kljub temu se omenjena tehnologija lahko okvari, saj je zelo občutljiva na nihanja napetosti v električnem omrežju, fizične udarce in druge elemente. Sam SSD disk ni občutljiv na vibracije, vendar pa ima občutljivo plastično ohišje, ki se lahko hitro poškoduje. Navadni trdi diski so zelo občutljivi na udarce in vibracije, saj motijo delovanje spominskih magnetnih plošč in jih lahko tudi poškodujejo. 

Neglede na vrsto in velikost spominskega medija se cena za reševanje podatkov določi s strani tehnikov po sledečih elementih:

  • Vrsta in obseg poškodbe diska ali SSD-ja.
  • Velikost oziroma količina podatkov, ki jih je potrebno rešiti.
  • Cena novega trdega diska ali SSD-ja ali drugega spominskega medija na katerega bodo preneseni podatki.
  • Nujnost oziroma hitrost reševanja podatkov, ki ga do določene mere lahko zahteva stranka.

Kako se zaščitimo pred izgubo podatkov?

Najboljši način za preprečevanje izgube ključnih podatkov na našem računalniku je izdelovanje varnostnih kopij. Dovolj je, če uporabimo storitve shranjevanja v oblaku, ki jih ponujajo številna podjetja. Vedno se priporoča, da imamo tudi fizično prisotno kopijo ključnih podatkov na USB ključu, zunanjem trdem disku in podobno. Seveda pa lahko tudi izdelamo kopijo trdega diska in ga pospravimo na varno, če imamo veliko količino podatkov, ki jih želimo shraniti.

Strokovnjaki priporočajo tudi nakup NAS naprave. To je majhen domači strežnik v katerega vgradimo enega, dva ali več trdih diskov ali SSD-jev. Deluje neodvisno od našega računalnika in nam je vedno na razpolago za shranjevanje številnih podatkov. V primeru, da se zgodi najhuje, nam lahko NAS močno zniža ceno reševanja podatkov, saj ne bomo izgubili vsega. To pa je izredno pomembno, če smo časovno, finančno ali drugače odvisni od podatkov, ki smo jih izgubili.