Tiskarna Demago
Tiskanje

Kljub digitalizaciji vse več potiskanega papirja

Sprašujemo se kako je mogoče, da je kljub digitalizaciji vse več potiskanega papirja?

Vsem je znano, da je sodobni svetu tiskarstva popolnoma zavladal digitalni tisk. Gre za eno izmed najmodernejših oblik tiskanja, pri kateri so stroji za tiskanje krmiljeni s strani računalnika. Na ta način prihranijo veliko časa in denarja, ki ga v fazi začetnega tiskanja namenijo navadnemu tisku. Še posebno je digitalni tisk priporočljiv za tiskanje različnih vrst tiskovin, v manjših nakladah. Poleg tega je še personaliziran, kar pomeni, da lahko vsaki tiskovini dodate osebno noto. Vendar pa nas kljub vsej napredujoči tehnologiji še vedno pesti problem potiskanega papirja, ki še vedno nastaja kljub digitalizaciji.

To je predvsem zaradi tega, ker imajo različne časopisne hiše svoje offset in rotacijske tiskarne, za katere so značilne predvsem velike naklade in veliko število publikacij. Res je, da je z razvojem tehnologije in znanosti ter posledično širitvijo interneta in njegovih storitev povpraševanje po klasičnih oblikah tiska upadlo, a še vedno nastaja presežek potiskanega papirja. Rotacijski offset in globoki tisk je sinonim za podjetja, ki natisnejo velike naklade proizvodov.

Offset tisk

Za tiskanje z metodo omenjenih tiskov, so potrebni različni stroji in številne predpriprave. Revije v svetu predstavljajo skoraj polovico proizvodnje, medtem, ko druga polovica pripada oglaševalskim brošuram, katalogom in knjigam. Pri vsem omenjenem pa se porabi skupno približno 5 milijonov ton papirja, kar je vse prej kot majhna številka. Veste koliko dreves je bilo »iztrebljenih« na račun tiskovin? Krivec za »nastalo škodo« so predvsem velika podjetja, ki se še poslužujejo omenjenih metod tiskanja. V zadnjih nekaj letih je sicer proizvodnja raznih katalogov in brošur upadla.

S tem se je malce pričela zmanjševati tudi količina potiskanega papirja. Vse to pa niti ni tako rožnato, saj opuščanje »tradicionalnega tiskanja« ne pomeni samo manj potiskanega papirja, ampak posledično tudi večjo brezposelnost, saj pri digitalizaciji človeška roka skoraj ni več potrebna. Seveda pa stvari niso tako črnoglede, saj je klasična oblika tiskanja še vedno najbolj cenovno ugodna za velike naklade, kar pa potrebujejo predvsem medijske in časopisne hiše.

V prihodnosti naj bi se količina potiskanega papirja in proizvodov še zmanjševala, v kolikor bo internet zavladal svetu in bo spletno oglaševanje postalo stalnica. Zaenkrat se je digitalni tisk močno uveljavil in realno gledano je tudi zelo uporaben in ugoden za vsak žep. Kar se tiče klasičnega offset tiska pa tudi zaenkrat ni stanje zaskrbljujoče, saj kot omenjeno, še obstaja kar nekaj podjetij, ki se zaradi potreb po večji količini naklad odločajo za tovrstno obliko tiskanja.