Internet in storitve

Najem prostora na spletnem strežniku

Veste, da se lahko odločite za najem spletnega strežnika, toda ne za kakršen koli namen. To je storitev, ki se imenuje gostovanje spletne strani, zanjo pa se boste morali odločiti, ko boste želeli izdelati svojo spletno stran.

In če boste pri izdelavi svoje lastne spletne strani želeli imeti čim bolj učinkovito internetno gostovanje, se boste morali seveda v prvi vrsti odločiti za primernega ponudnika. Te lahko preverite kar s pomočjo spleta. Pri izbiri morate biti seveda pozorni na vrsto dejavnikov. Med drugim tudi na to, za kateri paket oziroma obliko za gostovanje spletnih strani se boste odločili.

Kaj je torej gostovanje spletnih strani ali web hosting?

Gostovanje spletne strani s tujko imenujemo web hosting. V obeh primerih gre torej za najem prostora na spletnem strežniku, ki pa mora imeti zagotovljeno 24-urno delovanje, prav tako tudi povsem nemoten dostop do svetovnega spleta. Za izdelavo svoje spletne strani pa boste potrebovali tudi domeno oziroma spletni naslov.

V digitalni dobi, kjer je prisotnost na spletu ključna za uspeh, gostovanje spletnih strani postaja temeljni gradnik vsakega podjetja, ne glede na njegovo velikost ali industrijo.

Ponudniki storitve internetno gostovanje poleg zanesljivega gostovanja na spletnih strežnikih ponujajo tudi zelo bogato paleto povsem brezplačnih dodatkov. Ti so dosegljivi preko uporabniške nadzorne plošče in so sestavni del vseh njihovih paketov gostovanja. Če boste hoteli, pa lahko upravljanje z domenami in gostovanjem na strežniku v celoti prepustite izbranemu ponudniku oziroma strokovnjaku.

Kaj ponujajo kakovostni paketi internetnega gostovanja?

Paketi za gostovanje spletne strani na strežniku vključujejo številne možnosti, na primer nadzorno ploščo v maternem jeziku, podatkovno zbirko s spletnim urejevalnikom, spletno pošto, neomejeno število poštnih predalov, preusmeritev, zaščito pred nezaželeno pošto, zaščitene mape.

Prav tako omenjeni paketi vključujejo zelo podroben statistični prikaz obiskanosti, izdelavo varnostne kopije, številne povsem brezplačne in prednameščene skripte. Za vse podrobnejše informacije o gostovanju spletne strani so vam ponudniki na voljo tudi preko elektronske pošte ali pa telefonskega pogovora.

Spletno gostovanje ali gostovanje spletnih strani
Gre za postopek, pri katerem se vaša spletna vsebina shrani na posebnem računalniku, imenovanem strežnik, ki je nenehno povezan z internetom.

Izbira zmogljivega strežnika za spletno gostovanje

Za internetno gostovanje je treba izbrati dovolj zmogljiv strežnik. Ta mora biti vedno povezan z internetom, tako da je vaše spletno mesto lahko vedno na voljo. Praviloma takšne vrste strežnika ne morete vzdrževati sami. Stroški vzdrževanja so namreč izjemno visoki, zato se je za gostovanje spletne strani pametneje obrniti k specializiranemu ponudniku.

Podjetja, ki so znana po hitrem in zanesljivem internetnem gostovanju, imajo svoje tehnično osebje, zmogljive strežnike in ne nazadnje tudi tehnologijo, ki redno skrbi za varnost pa tudi samo vzdrževanje strežnikov.

Kaj je SSL certifikat?

Pri izdelavi spletne strani se ne boste srečali zgolj s pojmoma domena in spletno gostovanje spletne strani. Pomemben pojem za vas bo postal tudi tako imenovani SSL certifikat. Že veste, kaj je to?

Gre za kriptografski protokol, ki vam omogoči povsem varno komunikacijo na medmrežju, denimo pri brskanju po spletu. Najpogosteje je protokol SSL uporabljen pri delovanju spletnih trgovin. Vemo, da se tam pojavlja večja potreba po prenosu podatkov, ki so zaupne narave, na primer številke kreditnih kartic, osebni podatki.

Vse pogosteje pa se seveda komunikacije preko varnih povezav uporabljajo tudi za spletne strani, ki niso direktno povezane s trgovanjem. Tudi tam namreč lahko prihaja do izmenjavanje zaupnih podatkov preko spleta. Če torej želite na svoji spletni strani uporabljati samo varno povezavo preko https protokola, potem boste morali na strežniku, kjer vaša spletna stran gosti, namestiti SSL certifikat.

SSL certifikat zagotavlja zasebnost in varnost podatkov.

Vrste SSL certifikatov

Na voljo je več različnih vrst SSL certifikatov:

  • samopodpisani certifikat – ta se izdaja brez preverjanja, zato ni vreden tolikšnega zaupanja,
  • DV SSL certifikat – ta se izda po preverjanju lastništva domene,
  • OV SSL certifikat – ta se izda po preverjanju organizacije,
  • EV SSL certifikat – ta se izda po preverjanju organanizacije, in to v skladu z najvišjimi standardi.

Če boste na svoji spletni strani z varno povezavo uporabljali denimo certifikat, ki ni bil podpisan s strani zaupanja vredne organizacije, se bo v sodobnih brskalnikih spletnim obiskovalcem odprlo tudi varnostno opozorilo. V določenih situacijah je sam obisk takšne spletne strani celo povsem onemogočen.

Koliko domen lahko zavaruje certifikat SSL?

Poznamo SSL certifikate različnih tipov. Za domenski SSL certifikat je na primer značilno, da zaščiti zgolj eno domeno z in brez www. Za wildcard certifikat je značilno, da lahko zaščiti domeno, prav tako tudi njene poddomene. 250 oziroma poddomen pa lahko zaščiti tako imenovani večdomenski SAN SSL certifikat.

Uporaba certifikata SSL vam torej omogoča večjo zasebnost, predvsem pa varnost kot nešifrirana spletna povezava. V zelo veliki meri poskrbi za zmanjšanje tveganja, da bi lahko tretja oseba prestregla in zlorabila podatke.