Računalništvo

Obnova datotek in reševanje podatkov iz USB ključa

Priročni zunanji pomnilnik je sestavni del tega digitalnega sveta, saj se uporablja za povezovanje računalnika z zunanjimi elektronskimi napravami, kot so tipkovnica, računalniška miška, pametni telefon in zunanji pogoni. Zunanji pomnilnik je široko uporabljen, majhen in predstavlja uporabno pomnilniško napravo. Pogoni pomnilnika so pomembni za shranjevanje datotek, upravljanje in prenose.

Prednost zunanjega pomnilnika pri vsakodnevni uporabi je v tem, da je prenosen in majhen. Poleg tega je pomnilniški pogon sposoben zagotoviti velike zmogljivosti shranjevanja, pri tem pa lahko uporabniki shranijo veliko količino datotek za varnostno kopiranje ali prenos datotek. Vendar pa pomnilniški pogon lahko povzroča tudi težave, kot je na primer izguba datotek. Pri tem je kakovostno in učinkovito reševanje podatkov iz USB ključa bistvenega pomena, saj nam omogoči, da svoje datoteke lahko ponovno uporabljamo.

Zakaj lahko obnovimo izbrisane datoteke s pogona pomnilnika?

Če želimo ugotoviti, zakaj je reševanje podatkov iz USB ključa pomembno pri obnovi datotek, tedaj moramo razumeti osnovno delovanje pomnilnika. Ko je pogon zunanjega pomnilnika priključen na računalnik, lahko zapisujemo ali beremo vsebino datotek na njem. Ko je datoteka zapisana na pogonu pomnilnika, tedaj bo operacijski sistem preveril tabelo dodeljevanja datotek, da najde prostor.

Nato bo operacijski sistem shranil vsebino datoteke v ustrezne sektorje na pogonu pomnilnika in pri tem zabeležil njeno lokacijo v tabeli za dodeljevanje datotek. Datoteka, katero smo shranili na pogon pomnilnika, je shranjena na dveh delih. Informacije o datoteki so shranjene v tabeli za dodeljevanje datotek, vsebina datoteke pa je shranjena v ustreznih sektorjih.

Izbris datoteke na zunanjem pomnilniku

Če se datoteka izbriše, pri tem operacijski sistem izbriše zapise datotek v tabeli dodeljevanja datotek, vendar pri tem ne izbriše sektorjev, kateri shranjujejo datotečno vsebino. Ker tabela za dodeljevanje datotek izbriše informacije o datoteki, operacijski sistem več ne ve, kje je shranjena vsebina datoteke in zato datoteko izbriše. Tako se sektorji diskov sprostijo in nove datoteke se lahko nanje ponovno naložijo.

Dejanska vsebina izbrisane datoteke še vedno ostane na pogonu pomnilnika in jo je zato mogoče obnoviti s posebnimi postopki reševanja podatkov iz USB ključa. Če pa sistem shrani nove informacije na tem področju in zasede te sektorje, bo pri tem izbrisana datoteka prepisana in je ne bo mogoče obnoviti.

Pogosti razlogi za izgubo datotek na pogonu pomnilnika

Nihče ne pričakuje, da se bodo datoteke iz pogona zunanjega pomnilnika izgubile, vendar se nesreče kaj rade pripetijo. Pri tem se datoteke lahko izgubijo zaradi različnih razlogov. Dejavnike, ki vodijo do izgube datotek na pomnilniku, povzamemo v nadaljevanju:

 • Nenamerno izbrisane datoteke iz pomnilnika
 • Datoteke so bile izbrisane z virusom ali zlonamerno programsko opremo , ne da bi uporabnik za to vedel
 • Nepravilne operacije pri odklopu pomnilnika, kjer ga naprave nepravilno izvržejo
 • Napačno formatiranje pogona pomnilnika, pri čemer se odstranijo datoteke na pogonu
 • Med procesom kopiraj & prilepi pride do napake in datoteke se izgubijo
 • Pogon pomnilnika vsebuje slabe sektorje in pri tem izgubi dostop do datotek
 • Napajanje pomnilniških vrat je nezadostno, zato datoteke ni mogoče pravilno zapisati v pogon
 • Nekvalificirani pomnilniški čip pogona pomnilnika povzroči nepričakovano in nepotrebno izgubo datotek

Varnostni ukrepi pri obnovi izbrisanih datotek na pomnilniku

Uspešna obnovitev pomnilniškega pogona je odvisna od nekaterih dejavnikov. Vendar moramo pri izgubi datotek upoštevati določene varnostne ukrepe. Tukaj je nekaj opomb, ki jih je dobro upoštevati. da bomo lahko uspešno obnovili svoje datoteke.

 • Napravo takoj prenehamo uporabljati, da preprečimo nadaljnjo poškodbo izgubljenih datotek. Pri tem ne shranjujemo novih datotek na pogon ali dostopamo do obstoječih datotek na disku.
 • Pogona polnilnika ne oblikujemo ali formatiramo, saj postopek oblikovanja vključuje pisanje dejanj.
 • Zaprimo vse druge programe, kateri morda uporabljajo pogon pomnilnika.
 • Ne poskušajmo popravljati slabih sektorjev za pogon, čeprav jih pomnilnik vsebuje. Slabo izveden postopek popravljanja namreč uničuje datoteke, katere so shranjene na ali blizu slabih sektorjev.
 • Če je pogon pomnilnika fizično poškodovan, se moramo obrniti po pomoč na strokovni center podjetja www.kotar.si, kjer bodo opravili celovite obnovitvene postopke reševanja podatkov iz USB ključa. V podjetju imajo tudi lastne naprave za obnovitev, s katerimi bodo pridobili datoteke iz poškodovanih diskov.

Glavne lastnosti namiznega računalnika. Namizni računalniki so dobra izbira, če imate pogosto opravka z grafičnim oblikovanjem, obdelovanjem video posnetkov ali drugimi zahtevnimi aplikacijami, saj imajo navadno zmogljivejše komponente. Preberi več …