Računalništvo

Glavne lastnosti namiznega računalnika

Ko na spletu pregledujemo ponudbo namiznih računalnikov, se nam morda vsi zdijo enaki. V resnici pa so ključne informacije ravno skrite v računalniškem žargonu oziroma so napisane v specifikacijah. Te so dostikrat dokaj nerazumljive in nas lahko hitro zmedejo, če podrobno ne poznamo strojno opremo. Tako bomo opazili, da ima vsaka komponenta svoje lastnosti, kot je SSD disk, grafična kartica, procesor ipd. V resnici ne potrebujemo biti seznanjeni z zadnjimi tehnološkimi izumi, da si lahko izberemo dovolj močan računalnik za našo uporabo.

Izberemo primerno osnovno ploščo

Vsak namizni računalnik ima osnovno ploščo, ki je središče celotnega sistema. Nanjo so priključene vse notranje komponente, kot je SSD disk, pomnilnik, ventilatorji in druga oprema. Veliko uporabnikov ne ve, da ima matična plošča veliko pomembnih nalog, kot so:

  • Hlajenje napajalnega dela procesorja
  • Omogočanje podatkovne povezave med pomnilnikom in procesorjem
  • Napajanje USB vhodov in sprednje avdio panele

Gamerske plošče prepoznamo po večjem številu USB vhodov na zadnji strani. Dostikrat so pobarvani rdeče ali modro, kar nakazuje, da so različice USB 3.1 ali 3.2. Če opazimo, da se tam tudi nahaja VGA, DVI, HDMI ali DisplayPort izhod, plošča podpira procesorje, ki imajo vgrajeno grafično napravo. To pomeni, da ne potrebujemo diskretne grafične kartice, da uporabljamo računalnik.

Velikost in hitrost delovanja pomnilnika

Pomnilnik ali RAM je izredno pomembna komponenta vsakega namiznega računalnika. Dandanes potrebujemo vsaj 8GB velik pomnilnik ali RAM, saj bomo z manjšo kapaciteto pomnilnika imeli izredno slabo izkušnjo uporabe računalnika. Dandanes večina sistemov uporablja DDR4 pomnilnik, ki je postal standard za vse AMD in Intel čipovja.

Druga pomembna stvar je frekvenca, ki nakazuje hitrost delovanja pomnilnika. Višja, kot je, hitreje bo deloval celotni sistem, vključno s kopiranjem podatkov na klasični ali SSD disk. Tako bomo opazili vrednosti, kot so 2400MHz, 2666MHz, 300MHz ipd. Če potrebujemo namizni računalnik, ki je dober v igrah, potem izberimo takega, ki ima čim višjo frekvenco delovanja RAM-a.

Ohišje in pretok zraka

Ohišje je največkrat spregledana komponenta. Poskrbljeno mora biti, da imamo primeren pretok zraka čez celotno notranjost računalnika. To je še toliko bolj pomembno pri gamerskih sistemih, ki se veliko bolj segrevajo med delovanjem.

Dobro je, če ima naše ohišje zračne reže z ventilatorjem na sprednji strani, ki omogočajo dotok svežega zraka v njegovo notranjost. Lahko imamo tudi več ventilatorjev nameščenjih, kar bo povečajo moč hlajenja.

Za večjo funkcionalnost je priporočeno izbrati ohišje, ki ima zadostno število USB vhodov na sprednji strani maske ali zgornjem delu ohišja. 

Dovolj zmogljiva grafična kartica

Prej smo omenili, da ima lahko namizni računalnik vgrajeno tako grafično kartico, ki se nahaja v procesorju. Tako napravo poznamo tudi kot APU, kjer se procesor in grafična kartica nahajata na istem čipovju. Matične plošče, ki nimajo vgrajene diskretne grafične kartice, uporabljajo APU. Taki namizni računalniki so mišljeni za igranje iger pri nižjih ločljivosti, saj niso dovolj zmogljivi poganjanje iger pri višjih resolucijah.

Gamerske grafične kartice lahko prepoznamo po večjem številu HDMI ter DisplayPort vhodih. Nekatere imajo tudi USB-C vhod, ki je namenjen za VR – Virtualno Resničnost, vendar ga lahko uporabljamo tudi za napajanje mobilnih telefonov, čitalcev kartic, SSD diska z NVMe tehnologijo ipd.

Velikokrat bomo opazili 2G, 4G, 8G in podobne oznake v opisu specifikacij. To je velikost pomnilnika, kjer je 2G – 2GB, 4G – 4GB in tako naprej. Za igranje iger vedno izberimo grafično kartico, ki ima vsaj 4GB delovnega pomnilnika, saj manj lahko resno vpliva na delovanje vseh bolj zahtevnih iger in grafičnih aplikacij.

Izhodna moč napajalnika

Boljši računalnik ima bolj zmogljiv procesor, grafično kartico, SSD disk in druge komponente. To pomeni, da bo potreboval več moči, da deluje pravilno. Močnejši, kot je napajalnik, več komponent bo lahko napajal. Odvisno je od naših potreb, vendar načeloma je vsak napajalnik dovolj zmogljiv za vsakodnevne potrebe. Za gamerje pa je priporočeno, da izberejo takega, ki ima izhodno moč 650W+, saj bomo tako zagotovili, da bo sistem stabilno deloval.

Nakup namiznega računalnika, SSD diska in druge računalniške opreme je lahko dokaj težka naloga, saj imamo na spletu ogromno ponudbe z različnimi konfiguracijami. Na spletni strani www.anni.si pa bomo našli že sestavljene računalnike za igranje iger, poslovno uporabo ter tudi prenosnike in tablice. Poleg tega pa lahko izbiramo med mnogo različnimi in kvalitetnimi komponentami za naš sistem od grafičnih kartic, SSD diskov, procesorjev ipd.