Tiskanje

Tiskarstvo – razvijajoča se dejavnost

Tiskarstvo – starodobna dejavnost, ki potrebuje modernizacijo? Nikakor!

Res je, da je tiskarstvo dejavnost, ki se je razvilo že v starih časih, vendar pa ni ostalo pri tem. Tiskarstvo se je v preteklosti venomer znova spreminjalo skozi čas in tako je tudi danes. Od najstarejših oblik tiskanja smo prešli na »navadno« tiskanje, ki pa je sčasoma klicalo po modernejši tehnologiji, saj je pri manjših nakladah vse prej kot cenovno ugodno. Tako se je tiskarstvo znova posodobilo in nastala je nova oblika tiskanja – digitalni tisk. Ta je požela številne uspehe, saj je uspešno»zakrpala« tisto pomanjkljivost pri navadnem tisku – ceno pri manjših nakladah. Res je, digitalni tisk je cenovno ugodnejši, ko želite tiskati manjše količine proizvodov. Poleg prihranjenega denarja pa boste prihranili tudi s časom – stroji ne potrebujejo predpriprav, saj so računalniško vodeni in tako tudi hitreje končajo izdelek.

Tako, kot je sodobna tehnologija prešla že skoraj v vse sfere posameznikovega in družbenega življenja in posledično vnesla tudi velike spremembe, se je vpliv učinkov digitalne revolucije izrazil tudi na tisku – razvoj digitalnega tiska. Digitalni tisk je najhitrejši in najmodernejši način tiskanja, saj poteka iz datoteke, kar izloči stroške izdelave filma in same montaže. Prav tako pri digitalnem tisku ni drastične razlike v ceni črno belega ali barvnega tiska.

Tiskarna

Skozi čas se je digitalni tisk vedno znova izpopolnjeval in posodabljal in še vedno se izpopolnjuje. Lastnost digitalnega tiska, ki je še posebej »privlačna« za naročnike je ta, da je omenjeni tisk tudi personaliziran. To pomeni, da se vsaka kopija razlikuje od druge in nobena kopija ni identična, kot je to pri klasičnem tisku. Ta pozitivna lastnost digitalnega tiska je zelo uporabna v primeru, ko želimo neki tiskovini dodati malce osebne note. Pri tem nam pomagajo tudi kvalitetne Cannon kartuše.

Ne glede na to, da je tiskarstvo dejavnost, ki se je razvila že v »daljni preteklosti«, se njen razvoj še zdaleč ni končal. Tako kot vsa znanost in tehnologija, gre tudi tiskarstvo v korak s časom in se prilagaja novodobnim trendom, ter željam posameznikov. Sodobni čas naj bi bil ravno zaradi visoko razvite tehnologije imenovan tudi informacijska doba. Kako le ne bi, saj so računalniki že skoraj popolnoma prevzeli nadzor nad vsakim posameznikom in dejavnostjo. Le tanka linija nas loči od tega, da bodo računalniki tisti, ki bodo v bodoče narekovali naše življenje in človeška delovna sila ne bo več potrebna. Potem takem bo tudi digitalni tisk kmalu dobil še bolj izpopolnjenega naslednika, vse pa bo odvisno od opreme in kvalitetnih kartuš.