Tehnologija

Uporaba pametnega telefona za povezovanje z ostalimi napravami

Informacijska tehnologija je nedvomno vsakemu izmed nas močno spremenila življenje. To še posebej velja za pametne telefone. Prinesli so nam možnost povezljivosti z mnogimi napravami v naši hiši, službi in zunanjem svetu. Seveda pa so telefoni tudi postali idealne naprava za spremljanje stanja zdravja našega telesa.

Preko svojega GPS sistema lahko izračunajo približno število korakov, ki smo jih prehodili v celem dnevu. Preko bluetooth tehnologije pa jih lahko povežemo z različnimi pripomočki, ki spremljajo naš srčni utrip, kakovost spanja ipd.

Pametni telefoni so povezljivi
Pametni telefoni so nam prinesli možnost povezljivosti z mnogimi napravami v naši hiši, službi in zunanjem svetu.

Mobilni telefoni so izredno zmogljivi računalniki

Današnji mobilni telefoni so izredno zmogljivi. Vsebujejo več-jedrne procesorje, grafične kartice s sposobnostjo prikazovanje slike do 4K ločljivosti, zmogljive Wi-Fi 5Ghz mrežne kartice ipd. Vsa ta povezljivost nam omogoča uporabo telefona za mnoge namene. Res je, da je njegova osnovna funkcija še vedno opravljanje klicev, vendar ga lahko uporabimo na veliko več načinov. 

Trenutno sta najbolj razširjena mobilna operacijska sistema Android in iOS. Oba podpirata napredne funkcije, kot je brezžično prikazovanje slike telefona na televizorju ali projektorju. Tej tehnologiji tudi pravimo Wi-Fi Display ali Miracast. To pa jih naredi izredno priročne naprave za uporabo v domačem in poslovnem okolju.

Današnji mobilni telefoni
Današnji mobilni telefoni so izredno zmogljivi.

Pametne zapestnice spremljajo naše zdravje

Zadnja leta je možno opaziti vedno več pametnih naprav za sledenje dnevnim aktivnostim, zdravju ipd. Delež uporabnikov pametnih zapestnic se tako iz dneva v dan veča. Temu je predvsem tako, ker nam nudijo spremljanje našega zdravja v realnem času.

Pametne zapestnice so narejene iz lahkih materialov. Tako nositelja ne motijo med vsakodnevnim premikanjem po mestu, domu, v naravi ipd. Seveda pa so namenjene tudi uporabi med športno aktivnostjo. V vsakem primeru med nošnjo zbirajo različne podatke, kot so:

  • Hitrost in variacija srčnega utripa
  • Merjenje števila opravljenih korakov
  • Sledenje porabi kalorij
  • Merjenje kakovosti spanca

Uporaba pametnih zapestnic je priporočljiva za nošnjo pri opravljanju vsakodnevnih aktivnostih, kot tudi pri športu. Enako pa velja za ljudi, ki želijo izgubiti odvečne kilograme. Omogočajo nam dejansko spremljanje ključnih lastnosti našega telesa.

Povežimo zapestnico s pametnim telefonom

Povezovanje pametnega telefona z zapestnico je dokaj preprosto. To večinoma storimo preko bluetooth tehnologije. Operacijski sistem mobilnega telefona v tem primeru ni tako pomemben, saj zapestnice podpirajo Android in iOS sisteme različnih starosti in izdelave.

S povezavo obeh naprav pridobimo veliko prednosti. Sama zapestnica lahko na telefonu prikazuje veliko podatkov, kar drugače ne bi bilo možno. Seveda bomo potrebovali tudi aplikacijo, ki bo urejevala izmenjavo in prikaz podatkov med obema napravama. Aplikacije so lahko generične ali namenske za našo zapestnico. Lahko jih pridobimo na Play Store platformi za Android telefone, ter App Store za Apple mobilne naprave. Te aplikacije je lahko izdelal proizvajalec zapestnice, kot tudi razna podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem programske opreme.

Zapestnica meri hitrost srčnega utripa

Ena izmed najbolj osnovnih funkcij zapestnic je merjenje srčnega utripa. To je izredno pomemben pokazatelj celotnega fizičnega zdravja in osnovne telesne pripravljenosti vsakega posameznika. Te podatke pa lahko kadarkoli preverimo na našem pametnem telefonu. Tako imamo dejanski vpogled v delovanje našega srca v realnem času. To je izredno pomembno pri telesni aktivnosti, saj ne želimo preveč obremeniti srca med fizično aktivnostjo.

Dražje izvedbe zapestnic imajo tudi možnost merjenja kisika in pritiska krvi. Obe meritvi lahko izmerijo s foto električnim prenosom podatkov preko svetlobe. Aplikacija na mobilnem telefonu pa shranjuje podatke v svojo podatkovno bazo. Tako imamo vpogled v obremenjenost in zdravje našega telesa na svojem telefonu. Podatke pa lahko tudi izvozimo v različnih formatih in jih pregledujemo na stacionarnem ali prenosnem računalniku.

Pametne zapestnice
Delež uporabnikov pametnih zapestnic se tako iz dneva v dan veča.

Merjenja kakovosti spanca preko pametne tehnologije

Spanec je izredno pomemben za pravilno delovanje telesa. Je pa res, da v današnji tehnološki dobi veliko posameznikov bolj malo spi. Za to je zadolženo kaotično življenje polno raznovrstnih obveznosti. Tako je zelo pomembno, da se zavedamo kakovosti našega spanca. Tega lahko pametna zapestnica izmeri, če jo nosimo tudi ponoči. Sama zapestnica lahko zazna:

  • Čas, ko smo zaspali
  • Lahek spanec
  • Globok spanec

Te podatki so izredno dragoceni za ljudi, ki trpijo za nespečnostjo. Obenem pa zbrane podatke lahko posredujemo našemu osebnemu zdravniku. Tako bo lahko lažje določil diagnozo naših zdravstvenih težav.

Velika prednost je tudi ta, da tudi, če imamo bolj osnoven ali starejši model mobilnega telefona, bomo lahko zapestnico vseeno povezali. Univerzalnost bluetooth in Direct Wi-Fi tehnologij pomeni, da tudi telefoni s starejšim operacijskim sistemom lahko koristijo njihove prednosti.

Preberite si še naslednji članek: Strokovno popravilo telefona vam zmanjša stroške

Kaj lahko se namreč zgodi, da bo prišlo pri vsakdanjih obremenitvah do kakšnih poškodb ali okvar mobilnega telefona. V takšnem primeru potrebujemo servis mobilnih telefonov.