epson kartuše in tonerji
Tiskanje

Vrhunske laserske in črnilne naprave priznanega proizvajalca

Današnja ponudba različnih tiskalnih naprav je zares bogata. Izbiramo lahko med številnimi proizvajalci, ki so neprestano v konkurenci drug z drugim. Eden izmed najbolj popularnih proizvajalcev računalniške tehnologije je priznano Japonsko podjetje Epson, ki je poznano po svojih kakovostnih in ugodnih računalniških napravah ter periferiji. V obstoju je že več kot 80 let in je prisotno na trgu namiznih računalnikov, prenosnikov, video projektorjev, robotov v proizvodnji industriji in seveda tiskalnikov. V ponudbi imajo črnilne kot tudi laserske tiskalne naprave, ki se uvrščajo v sam vrh najbolj ugodnih in naprednih rešitev za majhna, srednja in velika podjetja ter osebne uporabnike.

Črnilni tiskalniki Epson

Trenutno so črnilne tiskalne naprave izredno popularne pri osebnih uporabnikih. Za vsakodnevno uporabo pa jih je mogoče najti tudi v številnih podjetjih. Inkjet ali črnilne tiskalniki Epson so izredno ugodni za nakup in ponujajo številne napredne zmogljivosti. Za svoje delovanje potrebujejo črnilo oziroma barvo, ki jo natisnejo na list papirja preko brizgalnih šob.

Top 5 multifunkcijskih naprav 2021.

Tiskalniki Epson so po obliki kompaktni, zaradi razloga, da zavzamejo čim manj prostora na mizi ali drugi delovni površini. Kljub temu pa imajo vgrajene vse napredne funkcije, kot so Wi-Fi, bluetooth, Wi-Fi Direct, tiskanje preko oblaka ipd. Še bolj zanimive pa so multifunkcijske naprave, ki imajo zmožnost skeniranja oziroma preslikavanja dokumentov.

Kartuše za Epson tiskalne naprave

Vsi črnilni tiskalniki potrebujejo barvo v obliki črnila za pravilno delovanja. Vsak proizvajalec tiskalnikov tudi izdeluje svoje barve. Če na primer kupimo kartuše za Epson tiskalnike, jih lahko uporabljamo samo na določenem modelu ali seriji tiskalnik naprav omenjenega proizvajalca. Črnilo je kritičnega pomena za inkjet tiskalnike, saj brez njega ne moremo potiskati lista oziroma izdelati računov, slik, delovnih nalogov in podobno. 

Sčasoma se bo barva izpraznila, zato bomo potrebovali kupiti nove originalne ali nadomestne kartuše za Epson inkjet naprave.

Med njimi po samem delovanju ni velike razlike. Je pa res, da se razlikujejo po vsebovanih tehnologijah ter končni ceni, ki so ključnega pomena za mnoge uporabnike.

Originalne in nadomestne Epson kartuše

Vzdrževanje tiskalnika je nekaj čemur se ne moremo izogniti. Dobro pa je, če se zavedamo katere so razlike med različnimi vrstami barv, ki jih lahko kupimo. Dandanes so Epson kartuše na voljo v več izvedbah. 

Novejši in tudi starejši Epson tiskalniki lahko uporabljajo dve vrsti kartuš. Ob nakupu nove naprave za tiskanje so vedno priložene nove barve. Te so originalne in jih je mogoče kupiti v katerikoli bolje založeni trgovini z računalniško opremo.

epson kartuše
Vzdrževanje tiskalnika je nekaj čemur se ne moremo izogniti.

Poznamo pa tudi Epson kartuše v nadomestne izvedbi. Te ne proizvaja omenjeno podjetje, ampak številni drugi proizvajalci. So veliko cenejše za nakup in imajo vgrajene izboljšave. Lahko imajo večjo kapaciteto črnila, so zmožne potiskati več listov papirja in podobno. Zato se jih priporoča uporabnikom, ki želijo ekonomično tiskati večje količine dokumentov in slik.

Tonerji za tiskalnik ne vsebujejo črnila

Laserski tiskalniki so vedno bolj popularni za uporabo v podjetjih in domovih. Odlikuje jih izredna hitrost delovanja in zmožnost poslikave velikanske količine listov. Ravno zaradi te lastnosti so izredno popularni v podjetjih in drugih organizacijah, kjer se izdeluje veliko računov in drugih dokumentov. Podjetje Epson je izdeluje laserske tiskalnike za poslovne in osebne uporabnike. Odlikuje jih ugodna nakupna cena in bogate funkcije, ki olajšajo izdelovanje slik, dokumentov in raznih listin.

Pri delovanju tonerji za tiskalnik ne uporabljajo barve. V njih se nahaja barvni prah, ki ga naprava zapeče na papir. Tako se ustvari slika, sam list pa ne pušča za seboj nobenih barv ter se ne more razmazati.

Originalni in nadomestni tonerji za laserske tiskalne naprave

Nakup originalne ali OEM opreme za tiskalnik se vedno priporoča, če je naprava še vedno v garanciji. S tem zagotovimo, da bomo ohranili garancijo v primeru okvare. Sčasoma pa je morda dobra praksa, da si omislimo nadomestne tonerje. Te delujejo popolnoma enako originalnim. Edina razlika je ta, da so cenejši za nakup in imajo morda barvo malenkost slabše kakovosti.

epson tonerji
Nakup originalne ali OEM opreme za tiskalnik se vedno priporoča, če je naprava še vedno v garanciji.

Originalni tonerji so najbolj primerni za uporabnike, ki imajo tiskalno napravo še vedno v garanciji. Tako se izognemo težavam v primeru, da bi prišlo do strojnih okvar, vendar je to zelo redko. Vseeno pa se priporoča, da med garancijskim časom vedno uporabljamo OEM opremo za tiskalnike, neglede na naše potrebe. Ni pa seveda to pravilo, ki mu moramo slediti, saj je izbira prepuščena uporabniku.

Toner ima dolgo življenjsko dobo

Velika prednost laserskih tiskalnikov je ta, da načeloma ne potrebujejo vzdrževanja. Ker je posamezni črnobeli ali barvni toner napolnjen z barvnim prahom, nima omejene življenjske dobe. Tako ga je mogoče uporabljati tudi bolj poredko. Barva pa se ne more posušiti, kot se lahko pri črnilnih izvedbah tiskalnikov. 

Sčasoma pa je potrebno očistiti tiskalnik in usedline, ki jih toner pusti znotraj naprave. Novejši tiskalniki se lahko tudi samodejno očistijo z vgrajenimi programi čiščenja.

V vsakem primeru je nakup laserskega tiskalnika izredno dobra odločitev, če želimo hiter, zanesljiv in učinkovit način za izdelavo slik in dokumentov.