gostovanje spletnih strani
Internet in storitve

Ustanovitev svoje lastne spletne strani ali trgovine

Vse več vas je, ki imate v lasti svojo spletno stran ali pa trgovino. K temu vas je morda prisilil tudi trg, ki je vse bolj konkurenčen. Nekateri pa ste se za izdelavo svoje spletne strani odločili tudi zaradi povsem drugih razlogov. A ne glede na to, ste morali med drugim pri izdelavi strani na spletu poskrbeti tudi za nakup domene.

Če o ustanavljanju spletne strani pred tem niste imeli nikakršnih izkušenj, ste si najverjetneje pomoč poiskali kar pri izkušenih strokovnjakih, ki jih k sreči pri nas ni ravno malo. Seveda pa ste morali pri izdelavi sodelovati tudi sami. Med drugim je zlasti ključna izbira domene oziroma spletnega naslova.

Registracija in nakup domene

Izdelava spletne strani ali trgovine med drugim narekuje tudi registracijo ter nakup domene. Slednje lahko uredimo pri katerem koli domačem ali pa pri tujem ponudniku. Pri nas torej lahko najdete veliko ponudnikov, pri katerih se je dobro pozanimati o zasedenosti pa tudi o samih cenah različnih domen.

Postopek za nakup domene
Postopek za nakup domene lahko uredimo pri katerem koli domačem ali pa pri tujem ponudniku.

In kaj je pravzaprav domena? Prav vsako mesto na spletu se mora predstaviti z nizom številk, ki jih imenujemo IP. Takšen niz števil seveda uporablja računalnik oziroma kakšna druga pametna naprava, in sicer za povezavo s strežnikom. Dejstvo pa je, da si edino računalniki raje oziroma lažje zapomnijo dolga števila. Za nas ljudi je precej bolj enostavno, če uporabljamo besede, saj si jih lažje zapomnimo. In ravno besede, ki predstavljajo spletno stran, se imenujejo domene. Tako kot to velja za IP, je tudi domena unikatna za vsako spletno stran.

Od česa je odvisna cena domene?

Ko se odločate za nakup domene, vas verjetno med drugim zanima tudi sama cena.

  • Ta je odvisna predvsem od vrste domenske končnice.
  • Za ponudnike pogosto velja, da radi drastično spustijo cene za prvo leto registracije.
  • Ravno zato se nam še toliko bolj splača pobrskati po kakšnih posebnih akcijskih ponudbah, preden se torej odločimo kupiti domeno. 
  • Nekatere končnice domen, kot so na primer .si, .net, .com, so lahko izjemno poceni.
  • Nekoliko dražje so tako imenovane nacionalne ali tematske domene.

Postopek za nakup domene pa je povsem klasičen in se torej ne razlikuje od nakupa kakšnega drugega izdelka v spletni trgovini.

Kaj je gostovanje spletnih strani?

Domena je samo eden od ključnih elementov sestavin, ki jih nujno potrebujemo pri izdelovanju strani za splet. Med drugim moramo poskrbeti tudi za tako imenovano gostovanje spletnih strani oziroma za web hosting.

Gostovanje na strežniku
Gostovanje na strežniku je najem prostora za spletno stran na spletnem strežniku.

In kaj je web hosting? Najbolj preprost odgovor je ta, da je to najem prostora na spletnem strežniku. Mora pa imeti omgočeno 24-urno delovanje ter seveda tudi povsem nemoten dostop do svetovnega spleta.

Bogata paleta brezplačnih dodatkov pri naročanju spletnega gostovanja

Prav vsaka spletna stran za svoje delovanje potrebuje najmanj dvoje. To je domena oziroma spletni naslov ter spletni prostor oziroma gostovanje na strežniku. Ponudniki web hostinga svojim strankam obenem pogosto ponujajo še cel kup brezplačnih dodatkov. Ti si dosegljivi preko uporabniške nadzorne plošče. Veljajo pa za sestavni del vseh paketov gostovanja.

Če naročnik gostovanja na spletu želi, lahko upravljanje z domenami ter gostovanje na strežniku povsem prepusti ponudniku.

SSL certifikat

Poleg domene in spletnega gostovanja vsaka spletna stran potrebuje še tako imenovani SSL certifikat. Seveda slednje ni nujno, je pa zelo pametno. Gre namreč za poseben kriptografski protokol, ki lahko omogoči povsem varno komunikacijo na spletu.

Za SSL certifikate je na sploh značilno, da imajo majhne podatkovne datoteke, ki torej kriptografsko vzpostavljajo šifrirano povezavo med spletnih strežnikom ter brskalnikom. In ravno takšna povezava omogoča določeno stopnjo varnosti.

Označene spletne strani brez SSL certifikata

Medtem sta domena in gostovanje spletnih strani temeljna stebra za izdelavo spletne strani, pa lahko rečemo, da je SSL certifikat samo še pika na i omogočanje vsemu, kar vaša stranka oziroma obiskovalec na vaši strani na spletu potrebuje.

Nakup domene in gostovanje spletnih strani sta temeljna stebra za izdelavo spletne strani, poleg tega pa potrebujete še SSL certifikat.

Google se je pred nekaj leti odločil, da bo pričel označevati spletne strani, ki nimajo nameščenega certifikata SSL. Torej tistega, ki ne bo spoštoval tega pravila, ga bodo priljubljeni brskalniki na spletu kaznovali z najrazličnejšimi opozorilnimi znaki, kot je denimo Nahajate se na nevarni spletni strani.

Ponudniki za izdelovanje spletne strani v celoti

5 korakov do spletne strani ali spletne trgovine, vključno z nakupom domene in gostovanjem spletne strani

Če bi želeli spletno stran izdelati v svoji lastni režiji, bi potrebovali kar nekaj znanja, izkušenj in ne nazadnje tudi časa. Obenem bi se morali do potankosti poglobiti v številne strokovne izraze. K sreči pa je na trgu dovolj takšnih ljudi, ki vam lahko v relativno kratkem času izdelajo vrhunsko spletno stran, obenem pa vam pojasnijo vse, kar je povezano z domeno, web hostingom in ne nazadnje še s SSL certifikatom.