Tiskanje

Izbira med brizgalnim tiskalnikom s kartušo in laserskim tiskalnikom s tonerjem

Prek spleta lahko kupite različne naprave različnih cenovnih razponov in kvalitete. Vrsta tiskalnika je odvisna od pogostosti tiskanja, namena tiskanja in vaših potreb. Brizgalni tiskalnik vsebuje kartuše napolnjene s črnim ali barvnim črnilom. Laserski tiskalnik vsebuje tonerje napolnjene s finim prahom v črni, modri, rumeni in rdeči barvi. 

Brizgalni tiskalnik

Brizgalni tiskalnik vsebuje kartuše, ki za tisk uporabljajo tekoče črnilo. Slednje na papir brizgajo v kapljicah. Prednost brizgalnih tiskalnikov je, da so cenovno dostopni, kartuše za tiskanje pa so ugodne. Veliko ljudi izbira priznane tiskalnike, kot so od znamke Canon. Brizgalna naprava Canon in kartuše Canon so dolgo obstojne in kvalitetne. Znamka Canon je znana po dolgi življenjski dobi.

Prednosti brizgalne naprave

Pod prednosti brizgalne naprave uvrščamo:

 • Nizko nabavno ceno ,
 • Tiho delovanje,
 • Hitro delovanje,
 • Kvaliteten izpis dokumentacije,
 • Tiskanje na več različnih formatov.

Slabosti brizgalne naprave

Pod slabosti brizgalne naprave uvrščamo:

 • Stroški tiska so visoki, 
 • Kapacitete kartuše so manjše od kapacitete tonerja,
 • Kvaliteta tiska je odvisna od kvalitete papirja,
 • Občutljivost na okolje in vlago,
 • Packanje črnila, ki umaže papir in nas prisili v dodatne kopije in večjo porabo črnila.

Laserski tiskalniki

Laserski tiskalniki vsebujejo tonerje, ki imajo notri poseben fin prah. Slednjega  zapečejo na papir. Črnilo je dlje obstojno od črnila v kartušah, saj se ne zasuši. Poraba finega prahu v tonerju pa je manjša od porabe črnila v kartušah. Fini prah se na papirju ne packa, kar pomeni, da ne potrebujetedodatnih kopij zaradi zamazanih strani, kot to potrebujete pri brizgalni napravi.

Prednosti laserske naprave

Pod prednosti laserske naprave uvrščamo:

 • Hiter izpis kopij,
 • Nizko nabavno ceno,
 • Kvaliteten izpis,
 • Nizko glasnost tiskanja,
 • Tiskanje na več različnih medijev, od papirja, do kuvert, prosojnic in podobno,
 • Različni formati tiskanja.

Slabosti laserske naprave

Pod slabosti laserske naprave uvrščamo:

 • Stroški tiskanja so visoki, a vseeno nižji kot pri brizgalni napravi,
 • Kvaliteta tiska je pogojena s kvaliteto papirja,
 • Občutljivost na okolje in vlago,

Laserski tiskalniki so sicer dražji od brizgalnih, a imajo dlje obstojno črnilo.

Podaljševanje življenjske dobe črnila

Življenjsko dobo vseh kartuš in tonerjev je možno podaljšati z nekaj triki. Najpomembnejši je način hranjenja, saj črnilo slabo prenaša nihanje vlage in temperature. Pomembno je, da pri transportu ni predolgo izpostavljeno vlagi in nizkim ali visokim temperaturam. Nadalje je pomembno, da jih hranite v pokončnem položaju, da se črnilo ne posuši ali embalaža ne poškoduje. Najbolje je, da se pred uporabo hranijo vedno na istem mestu, tako, da ne prihaja do pretresanja, padcev ali poškodb embalaže.

Razlika med obnovljenimi, kompatibilnimi in originalnimi izdelki

Pred nakupom kartuše se odločite, ali želite kupiti originalni, obnovljen ali kompatibilen izdelek. Razlika v kvaliteti med njimi je resnično minimalna. Cenovna razlika pa je kar velika.

Originalne kartuše Canon za vaš tiskalnik

Vzemimo za primer originalno kartušo Canon, ki je proizvedena neposredno s strani podjetja Canon v njihovi tovarni. Prednost originalnega izdelka je v kvaliteti in zanesljivosti produkta, ki jo garantira neposredno podjetje Canon. Slabost originalnega izdelka pa je v sami ceni.

Kompatibilne kartuše Canon za cenejše tiskanje

Kompatibilne kartuše za tiskalnike znamke Canon so proizvedene s strani tretjih podjetij.  Proizvedene so iz novih ali recikliranih materialov. Vsebujejo novo črnilo, ki je kvalitetno. Vašemu tiskalniku se prilagajajo enako kot originalne različice. Največja prednost kompatibilnih kartuš pa je v tem, da so ponavadi za tretjino ali polovico cenejše od originalnih.

Obnovljene kartuše in tonerji za tiskalnike Canon

Obnovljene kartuše in tonerji za tiskalnike Canon pa so dejansko stari deli, kot so valčki, zobniki in črnilo oziroma prah ki jih je ponudnik obnovil in napolnil. Cenovno so izjemno ugodne in so velikokrat za polovico cenejše od originalnih izdelkov. Prijazne so tudi naravi, saj so ponovno uporabljene. Prednost je tudi v tem, da z uporabo obnovljenih izdelkov tiskalnik ne izgubi garancije, saj so popolnoma enake kvalitete kot originalne.

Ne kupujte napolnjenih kartuš

Na tržišču lahko najdete tudi napolnjene kartuše, kjer je podjetje ali posameznik izdelek samo dopolnil z novim črnilom, starega pa ni odstranil. Takšna kvaliteta je zelo dvomljive narave, saj se staro črnilo hitro posuši. Obenem ne morete vedeti, kakšna je dejanska življenjska doba tistega črnila ali praha ter koliko časa izdelek ni bil v uporabi.