Tiskarna
Tiskanje

Digitalni tisk – revolucija v tiskarstvu

Danes, ko je svet skoraj povsem digitaliziran, se v različnih gospodarskih panogah dogajajo velike spremembe. Področje računalništva, grafike, televizije, vse to postaja vedno bolj enostavno za uporabo, hitrejše in bistveno bolj kvalitetno. Tudi tisk doživlja velike spremembe. Klasični offset tisk, kjer je potrebna priprava in bolj ali manj zapleteni postopki pred samo izvedbo tiska, sedaj dobiva alternativo – digitalni tisk.

Pogosto slišimo, kako je digitalni tisk bolj enostaven, bolj učinkovit,  racionalen in hitrejši, ampak ko se odločamo za tisk tiskovin, smo pogosto zmedeni in ne vemo, kakšno tiskanje bi bilo za nas najbolj primerno. Če dobro poznate prednosti enega in drugega, potem se vam ne bo težko  odločiti in zagotovo boste znali izbrati opcijo, ki vam bo prinesla boljše rezultate in bo nasploh ugodnejša za vas.

V tem članku vam bomo predstavili razliko med klasičnim offset tiskom in digitalnim ter prednosti enega in drugega.

Digitalni tisk – hiter enostaven in prilagodljiv

Digitalni tisk se od klasičnega razlikuje najprej po samem postopku tiskanja. Klasični offset tisk za izvedbo potrebuje posebno pripravo, ki zahteva tehnično znanje, čas in s tem so seveda povezani tudi dodatni stroški, ki celotno storitev podražijo.

Digitalni tisk

Tukaj se ne bomo spuščali v opisovanje celotnega poteka priprave in postopkov, dovolj bo le, da omenimo, kako enostavna je rešitev, ki jo ponuja digitalni tisk. Digitalni tiskarski stroj je neposredno povezan z računalnikom in od tam črpa vse potrebne informacije.

Ker digitalni tisk ne terja posebne priprave, tudi stroški priprave zato odpadejo in končno to pomeni ugodnejši tisk. Še posebej če boste natisnili manjše število tiskovin. Pri klasičnem tisku se prav zaradi stroškov priprave cena na tiskovino zniža šele pri visoki nakladi, od 500 do 1000 izvodov naprej. Zato se manj kot toliko praktično ne splača tiskati. Z digitalnim tiskom lahko natisnete le 10, 50 ali 100 izvodov, brez da bi se cena zaradi tega spremenila. Kakšno olajšanje za založnike in vsa tista podjetja, ki imajo omejen krog svojih strank in ciljne publike!

Ker digitalni tiskarski stroj črpa informacije neposredno iz računalnika, je lahko tisk popolnoma prilagojen in personificiran. To pomeni, da se na vsakem izvodu, če tako želite, lahko spremeni grafična podoba ali besedilo. Praktično to pomeni, da je na vsaki tiskovini denimo natisnjeno ime vaše stranke. Ali pa, če tiskate kuverte, je lahko na vsaki ovojnici posebej, poleg vašega logotipa natisnjen tudi naziv in naslov podjetja, kamor jo pošiljate. Digitalni tisk je tako povzročil pravo revolucijo na področju marketinga in oglaševanja. Tudi vi jo lahko izkoristite.

Klasični offset tisk ni povsem nadomestljiv

Čeprav se morda zdi, da lahko digitalni tisk povsem nadomesti klasični offset tisk, pa temu vseeno ni tako. Kadar se odločate za večje naklade tiskovin, recimo od petsto izvodov naprej, potem je klasični tisk zagotovo boljša in ugodnejša možnost, še posebej če tiskate v črno-beli barvi. Če želite denimo tiskati na površine kot so plastika, tekstil (npr. print na majice), les in druge neobičajne površine, potem je klasični offset tisk še vedno edina možnost.

Kakorkoli že, dobra tiskarna vam bo znala svetovati in ponuditi najboljšo rešitev za vaše potrebe. Če želite natisniti knjige, kataloge, prospekte, zloženke ali ovojnice, bo dobra tiskarna izbrala pravi način tiskanja. Takšna tiskarna je tudi Demago. Obiščite spletno stran www.demago.si in se prepričajte sami.