Reševanje podatkov
Računalništvo

Kako si lahko pomagamo z reševanjem podatkov?

Varnost naših podatkov je v današnjem svetu ključna, če želimo brezskrbno in uspešno uporabljati katerokoli digitalno napravo. Deluje tako, da nam povrne izgubljene podatke, če se nam pripeti nezgoda. Razlogov za izgubo podatkov je ogromno, saj nam ob uporabi računalnika, pametnega telefona, tablice ali prenosnika vedno grozijo različne nevarnosti, ki nam lahko onemogočilo dostop do naših podatkov. Lahko bi rekli, da je reševanje podatkov situacija v kateri želimo rešiti specifične informacije s spominskega medija, ki je prenehal delovati.

Kako se podatki lahko izgubijo?

Ko govorimo o izgubljenih podatkih, je najbolj pogosto, da človeške napake. Skoraj vsakemu izmed nas se je že zgodilo, da smo kaj ponesreči pobrisali in kasneje ugotovili, da je bila to napaka. Druga najbolj pogosta situacija je, da je naš trdi disk, SSD, spominska kartica ali drug medij se preprosto pokvaril. To se predvsem zgodi takrat, ko je naša strojna oprema že dokaj stara in dotrajana.

Reševanje podatkov

Če se nam pokvari trdi disk, ki ga uporabljamo že vrsto let, nam lahko reševanje podatkov povrne vse kritične informacije, ki jih potrebujemo. Enako velja za SSD-je, spominske kartice in ostale spominske medije, torej tudi za reševanje podatkov iz USB ključa, ki je zelo popularna izbira. Vse elektronske naprave kot tudi operacijski sistemi na naših napravah delujejo po enakem principu. To nam omogoča, da se s pravilno strojno opremo lahko povrne vse kritične informacije z vseh naprav kot tudi strežnikov.

Kaj so glavni razlogi za izgubo?

Glavne razloge za izgubo podatkov lahko razdelimo na sledeče dve skupine:

  • Logične okvare
    Disk pokvari zaradi logičnih težav, kot so težave s particijo. Take težave nam nam onemogočajo, da lahko računalnik naprej uporabljamo. V tem primeru se nam bo računalnik prižgal, vendar ne bo mogel naložiti operacijskega sistema. Tako bodo vse informacije, ki jih potrebujemo zaklenjene na trdem disku do katerega nimamo dostopa. To se lahko tudi pripeti z SSD diskom in spominskimi karticami. To je zelo pogost primer okvare, ki zahteva reševanje podatkov.
  • Fizične okvare
    Udarci, poplave, požari ter mehanične okvare trdega diska nam lahko onesposobijo dostop do naših podatkov. V tem primeru potrebujemo posebna orodja s katerimi lahko preberemo naš poškodovan trdi disk ali katerikoli drug medij. Tako reševanje je najbolje, če opravijo strokovnjaki.

Kako reševanje poteka?

Reševanje podatkov poteka različno – razlikuje se glede na vrsto okvare in tip spominskega medija. Če je samo logična okvara, se reševanja večinoma lahko reši s posebnimi programi. V večini primerov logične okvare trdega diska sploh ni potrebno zamenjati.

Fizične okvare pa zahtevajo dodaten nivo pozornosti, saj je potrebno velikokrat trdi disk razstaviti in s posebnimi napravami prebrati magnetne plošče. Tako reševanje je lahko dokaj zamudno, vendar je v večini primerno popolnoma uspešno.

Ali veste da popravilo telefona poteka v nekaj fazah: prevzem naprave na servis, določitev servisnega roka, diagnostika obsega napake, … Več informacij si lahko preberete s klikom na povezavo.